Artikeln publicerades 22 april 2024

Fyra tips för att bättre lyckas med kompetensutveckling

Under perioden 2014–2022 har cirka 260 projekt beviljats stöd från landsbygdsprogrammet för att genomföra kompetenshöjande aktiviteter. Cirka hälften av dessa projekt är avslutade och stödmottagarna har haft möjlighet att lämna rekommendationer till andra som vill genomföra liknande projekt i framtiden.

I det här inlägget har vi sammanställt rekommendationerna från drygt 100 genomförda projekt. Fyra typer av rekommendationer har varit särskilt återkommande och är tätt kopplade till utmaningen att attrahera deltagare som många projekt har upplevt.

#1 Identifiera målgruppens behov och utgå från dem när ni planerar aktiviteterna

Välj rätt typ av aktivitet, använd relevant innehåll och genomför utbildningen på en relevant kunskapsnivå. Se också till att aktiviteten genomförs vid en lämplig tid och plats så att det blir enkelt för målgruppen att delta.

#2 Planera marknadsföring och ha en kommunikationsstrategi

Det är svårt och tidskrävande att nå ut till målgruppen, och därför är det viktigt att använda olika kanaler för att nå så många som möjligt. Planera och avsätt tillräckligt med pengar och tid.

#3 Gör en noggrann omvärldsanalys och samarbeta med andra aktörer

Genom en omvärldsanalys får du koll på vilken typ av kompetensutveckling som andra aktörer erbjuder inom ditt ämne. Det hjälper dig att säkerställa att det finns en efterfrågan för de aktiviteter du vill genomföra och hitta intressanta aktörer att samarbeta med.

#4 Ta höjd för projektadministration och ha en bra projektorganisation

Administrativt arbete tar ibland mer tid än man tänker sig, men genom att ha en god projektorganisation från början kan det underlättas.

Jordbruksverket har skrivit en rapport som undersöker anledningen till att stöd till kompetensutveckling inte har uppnått det antal deltagare som förväntades inom landsbygdsprogrammet. Rapporten visar bland annat att en stor del av projekten har haft svårt att nå det antalet deltagare som de från början trodde de skulle nå.

Här kan du ta del av hela rapporten. Länk till annan webbplats.

/Isabelle Jensen, utredare på Jordbruksverket.